Miért ajánlott a független cégértékelés?

Cégünk értékét meghatározni egy olyan feladat, amelyet sok vállalkozó csak nehezen vagy sehogy nem tud megoldani. Sokan azt gondolják, hogy a cég értéke egyenlő annak vagyonával vagy éppenséggel bizonyos időszak árbevételével, de a valóság ennél jóval összetettebb. A cég értékesítéséhez, illetve a cég általános fejlesztési stratégiájához egyaránt fontos a pontos cégértékelés, hogy tudjuk, pontosan mennyit ér a cégünk. 

És miért is érdemes független cégértékelést végeztetni? Erre a kérdésre próbálunk választ adni ebben a blogbejegyzésben.

A cégértékelés egy olyan folyamat, amely során a vállalkozás értékét objektív és megbízható módon határozzák meg. Ennek során a cég minden aspektusát figyelembe veszik, nem csupán a pénzügyi mutatókat. Még akkor is, ha az eladók – főleg a kisebb cégek esetében – nem szeretnek költeni erre a folyamatra, számos érv szól amellett, hogy miért érdemes mégis fontolóra venni.

Az egyik legfontosabb ok, amiért ajánlott a független cégértékelés, az az, hogy segít az eladónak megtudni és megérteni a cégének valós piaci értékét. A vállalkozás sok esetben az eladó élete munkája, az ő „gyereke”, amelyen éveken át dolgozott. Ezen érték pontos meghatározása segíti az eladót abban, hogy megértse, mekkora értéket teremtett, és megalapozza az eladási árat. Így elkerülhető a túlbecsülés vagy alulbecsülés hibája, amelyek komoly problémákat okozhatnak az értékesítés során.

Másrészt pedig a független cégértékelés kiemelkedően fontos, mert a vevők számára is megbízható és elfogadott értékmérő eszköz. A vevők gyakran vitatják az eladó által közölt cégértéket, mondván, az az eladó saját érdekeit is szolgálhatja. Ha viszont egy független, külső szakértő végzi el a cégértékelést, akkor a vevők sokkal inkább hajlandóak elfogadni az eredményeket, mivel azok objektívebbek és megbízhatóbbak. Amennyiben a vevők mégis kétségbe vonnák az értékelést, akkor leginkább a cégértékelő szakember megállapításait kell megcáfolniuk, nem pedig az eladó véleményét.

Ugyanez az elv alkalmazható az ingatlanok értékelésére is, hiszen a cégeladások során gyakran felmerül a cég tulajdonában lévő ingatlan értékesítése is. A független ingatlanértékelés segít meghatározni az ingatlan valós piaci értékét, amely kulcsfontosságú lehet az értékesítés vagy az ingatlanvásárlás során. A független szakértők az ingatlan minden aspektusát figyelembe veszik, és objektív értéket képeznek, amelyre mind az eladó, mind a vevő támaszkodhat.

Összességében elmondhatjuk, hogy a független cégértékelés és ingatlanértékelés nem egy költséges luxus, hanem egy olyan befektetés, amely hosszú távon megtérül. Segít az eladónak meghatározni a cég vagy ingatlan valós értékét, és növeli a vevők bizalmát. Ezáltal simábbá és sikeresebbé teheti az értékesítési vagy akvizíciós folyamatot, és hozzájárulhat a vállalkozás hosszú távú sikeréhez.