Cég adásvétel ügyvéd nélkül: feleslegesen vállalt kockázat

Egy cég eladása, vásárlása sok adminisztrációval jár, az üzleti folyamatok feltérképezésén, cégérték megállapításán túl is. Vannak folyamatok, melyekhez érdemes külső szakértőt megbízni, illetve vannak olyanok, ahol szinte kötelező. Cég adásvétel ügyvéd nélkül, esetleg céges adásvételekben nem jártas ügyvéddel véleményünk (és tapasztalatunk) szerint rendkívül kockázatos.

A céges adásvételi ügyletek sok vállalkozás életében kritikus fontosságú pillanatokat jelentenek. Ezek az ügyletek gyakran hatalmas értékekkel és felelősségekkel járnak. Sok vállalkozó, saját és cégének jólétére gondolva, hajlamos megpróbálni ezeket az ügyleteket saját erőforrásaival, azaz a saját, megszokott ügyvédeivel kezelni. Azonban a tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy az önkényes kísérletek hosszú távon sokkal többe kerülhetnek, mint egy tapasztalt céges adásvételi ügyekben jártas ügyvéd megbízása. 

Az első és legfontosabb tanács, amit megosztunk: mindig vegyük igénybe egy olyan ügyvéd szolgálatait, aki a céges adásvételek területén rendelkezik kellő tapasztalattal. 

Miért? 

Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb okokat.

1. Szakértelem és Tapasztalat

Az ügyvédnek ismernie kell a céges adásvételi ügyletek sajátosságait. Az ilyen típusú ügyletek mások, mint a hétköznapi céges jogi ügyek. Az ügyvédnek kellő tapasztalattal kell rendelkeznie ahhoz, hogy időben felismerje a potenciális problémákat, és megfelelően reagáljon rájuk.

2. A Bonyolultság és Kockázatok

A céges adásvételi ügyletek rendkívül bonyolultak lehetnek, és sokszor lehetnek olyan rejtett jogi buktatók, amelyek az átlagos ügyvéd számára ismeretlenek. Egy tapasztalt ügyvéd képes azonosítani ezeket a kockázatokat, és segít a megfelelő stratégiák kidolgozásában azok kezelésére, illetve megelőzésére.

3. Objektivitás és Függetlenség

A “külső”, kifejezetten cég adásvételre megbízott ügyvéd független a felektől, így objektívan tudja kezelni az ügylet minden aspektusát. Ez segít elkerülni az érzelmeken alapuló döntéseket, amelyek gyakran vezethetnek hibákhoz.

4. Számviteli és Adóügyi Szakértelem

A céges adásvételi ügyleteknek gyakran vannak számviteli és adóügyi következményei, amelyeket az erre szakosodott ügyvéd felismer és kezel. Ez segít optimalizálni az ügylet pénzügyi szempontjait.

5. Szerződések Kidolgozása és Végrehajtása

Az ügyvéd a cég adásvételi ügylet egyéb szerződéseinek kidolgozásában és végrehajtásában is segítséget nyújt. Ez biztosítja, hogy minden jogi szempontot, szabályozást figyelembe vegyenek az ügylet során.

Összességében, ha cég adásvételi ügyletet tervezünk, mindig tanácsos egy olyan ügyvéd segítségét kérni, aki rendelkezik megfelelő tapasztalattal ezen a területen. Bár az ügyvédi díj először felesleges extra kiadásnak tűnhet, a hosszú távú előnyök és a kellemetlen meglepetések elkerülése miatt érdemes befektetni egy tapasztalt szakember tudásába. Ne feledjük, hogy egy cég adásvétele jelentős mértékben befolyásolhatja a vállalkozás, illetve a felek jövőjét. Egy cégeladás, cégvásárlás területén tapasztalt ügyvéd segítségével biztosíthatjuk, hogy az ügylet sikeresen és zökkenőmentesen záruljon le.