A cégeladás oka: generációs különbségek és szakmai kiégés

Ha valaki céget alapít, jellemzően hosszú távra tervez. Vannak persze kivételek, amikor kifejezetten a gyors exit a cél, de a vállalkozás jellemzően az alapító sokéves munkájának gyümölcse. Ennek ellenére előfordul, hogy valaki el akarja adni a cégét. De miért adja el valaki a cégét? Mi lehet a cégeladás oka?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt látjuk, hogy a cégeladás mögött gyakran életkorfüggő döntések és pszichológiai tényezők állnak. Először is, azok a vállalkozók, akik életkoruk miatt már nem tudják vagy nem akarják tovább működtetni cégüket, egy generációváltás során találkoznak az utódlás problémájával. Gyakran ezek a vállalkozók a 90-es évek környékén indították el vállalkozásukat, és az évek során virágoztatták fel azt. Azonban az utódok gyakran nem vállalják át a cégvezetést, és ezzel a generációs különbségek okoznak nézeteltéréseket. A fiatalabb generációk nem értik, miért kellene nekik ugyanazt a “nehéz és stresszes” vállalkozói életet élniük, amit a szüleik tapasztaltak, és a szülők sem értik, miért nem értik meg az utódok ezt a döntést.

Ilyenkor jellemzően sok belső vívódás, akár családi vita után születik meg az egyetlen helyesnek tűnő döntés: a cég eladásra kerül. Tehát a cégeladás gyakori oka a sikertelen generációváltás.

Ugyanakkor egyre gyakoribbak azok az esetek is, amikor valaki még a nyugdíjkorhatár előtt dönt a cégeladás mellett. Ez általában teljes szakmai kiégésről szól. Az illető annyit tett vállalkozása sikeréért, hogy szinte semmi másra nem jutott ideje az életében. Azonban egyszer csak ráébred, hogy az idő elszállt, és “nem élt eleget”. Ebben a fázisban gyakran a cégeladás tűnik az egyetlen lehetőségnek arra, hogy pótolja azokat az élményeket és időt, amit korábban feláldozott a vállalkozása oltárán.

Ahogy múlik az idő, változunk mi is, változnak a preferenciák, prioritások. Az sem ritka, hogy egy vállalkozó több vállalkozásba is belefog és idővel úgy dönt, nem tudja, nem akarja ezeket párhuzamosan csinálni. Ügyfeleink között rendszeresen felbukkan az “egyéb tevékenységekre való fókuszálás” miatt történő cégeladás. Ilyenkor a cégeladás oka lehet, hogy egész egyszerűen az illetőnek nincs elég ideje, de az is lehet, hogy a régebbi, sikeres vállalkozásával kapcsolatban már nem olyan motivált, nem olyan éhes.

A cégeladás tehát nem csak pénzügyi vagy üzleti döntés, hanem szorosan összefügg a vállalkozók életútjával és pszichológiájával is. A generációs különbségek és a szakmai kiégés mind olyan tényezők, amik hatással lehetnek a cégeladási döntésre. Fontos, hogy minden vállalkozó tisztában legyen ezekkel az aspektusokkal, és szükség esetén szakmai segítséget is igényeljen, hogy a cégeladás folyamata sikeresen menjen végbe.

Azoknak, akik ezt a döntést fontolgatják, érdemes komolyan átgondolniuk, hogyan illik ez az életükbe, és milyen hatással lehet a jövőjükre.